Viipuri

Historiallinen Viipuri!

Viipuri (ven. Выборг) on yli 700 vuotta vanha eurooppalaistyylinen kaupunki Venäjällä. Ruotsalaisten perustama kaupunki on säilyttänyt nykypäivänäkin skandinaaviset piirteet ja kulttuurin. Viipurissa yhdistyvät monet eri ajanjaksot ja tyylit, jotka luovat kaupungille omaperäisen tyylin. Viipurin kaupungintaloMyös paikalliset yrittäjät ja kaupungin valtuusto pyrkivät säilyttämään vanhan ajan henkeä toiminnassaan – paikalliset ravintolat ovat sisustettuja antiikkiin tyyliin sekä lukuisat kaupunkikierrokset, erilaiset tapahtumat ja festivaalit luovat Viipuriin omaperäisen hengen. Kesäkautena matkailijat voivat osallistua mm. ritariturnaukseen ja sovittaa päälleen vanhat ritarin haarniskat.

Monet paikalliset ja ulkomaalaiset matkailijat suosivat kävelyretkiä Viipurin vanhoilla kujilla, tutustuen samalla kaupungin historiaan. Paikallisissa herkkukaupoissa voi ostaa myös paikallista suklaata sekä viikinkityylisiä matkamuistoja. Viipurissa on hyvin esillä myös Suomen historian aika, rakennusten arkkitehtuuri ja talot muistuttavat suomalaisia pienkaupunkeja.

Näin matkustat Viipuriin

Viipuri sijaitsee Venäjällä, Leningradin alueella, lähellä Suomen rajaa. Kaupungissa ei ole omaa lentokenttää, mutta kaupunkiin pääsee kätevästi junalla tai autolla.

Junalla

Viipuriin voi matkustaa Suomesta Allegro-junalla, joka kulkee reittiä Helsinki-Lahti-Kouvola-Vainikkala-Viipuri-Pietari. Allegro kulkee neljästi päivässä molempiin suuntiin. Viipurista pääsee kätevästi myös junalla Pietariin, paikallisella pikajunalla joka kestää 1,5 tuntia tai 2 tuntia riippuen junasta. Lippujen hinnat Viipuri-Pietari välille ovat noin 5 euron luokkaa ja junavuoroja on useita päivässä.

Bussilla

Monet suomalaiset matkatoimistot tekevät päiväretkiä tai kahden päivän kestäviä matkoja Viipuriin. Matkatoimiston kautta ostettuun matkaan sisältyy majoitus ja ruokailut Viipurissa.

Autolla

Viipuriin voi helposti matkustaa Suomesta myös henkilöautolla. Lähimmät rajanylitysasemat ovat Vaalimaa, Nuijamaa ja Imatra. Viipuria lähemmät kaupungit Suomessa ovat Lappeenranta ja Imatra. Näin pääset autolla Venäjälle.

Matkamuistoja Viipurista

Viipurilaisissa matkamuistokaupoissa on vahvasti esillä sotateema ja Viipurin sotahistoria. Täältä voi ostaa myös metallimukeja, sekä viikinkien ja ritareiden figuureja, miekkakopiota ja muuta aseistusta. Paikalliset käsityöläiset valmistavat antiikkiesineiden kopioita ja suosituimpia niistä ovat korut ja koristeet. viipuri

Matkamuistoja voi ostaa paikallisesta kauppahallista, jossa on kattava valikoima matkamuistoja eikä hinnat päätä huimaa. Viipurissa voi ostaa Valamon luostarin valmistamia ikoneja ja ristejä. Monet matkailijat uskovat, että luostarin valmistamat matkamuistot tuovat erityistä onnea.

Viipurin kuuluisin matkamuisto on Viipurin rinkeli, joka on säilynyt täällä Suomen historian ajoista. Tämän pulla leivonnaisen maustamiseen käytetään mm. kardemummaa, sahramia ja minttua.

Viipurin ravintolat ja paikallinen keittiö

Viipurin keskustasta löytyy perinteisiä venäläisen ruoan ravintoloita sekä suomalaisille matkailijoille tuttuja eurooppalaisen keittiön ravintoloita. Viipurissa ei kuitenkaan löydy paikallisia ruoka-annoksia ja Viipurin rinkeli on ainut paikallinen ruoka-tuote. Paikallista rinkeliä voi maistaa useassa viipurilaisessa kahvilassa kahvin tai teen kera.

Monet matkailijat suosivat antiikkiin tyyliin sisustettuja ravintoloita Viipurissa ja monet niistä löytyvät kaupungin keskustasta. Ruokalistalta löytyvät perinteiset venäläiset ja eurooppalaiset herkut. Nämä ravintolat eivät ole kuitenkaan edullisimpia ruokapaikkoja, ja yhden henkilön ruokailu tulee kustantamaan täällä noin 1500 ruplaa (noin 25 euroa).

Viipurista löytyy myös pikaruokapaikkoja mm. rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva Herburger – ravintola, josta saa herkullisia hampurilais-aterioita alkaen 150 ruplaa (3 euroa). Kaupungissa voi myös ruokailla perinteisissä venäläisissä ruokaloissa, jossa tarjotaan keittoja, salaatteja, pääruokia ja herkullisia jälkiruokia. Ruokaloiden lasku per henkilö on noin 5 euroa sisältäen koko menun.
Kaupungin keskihintaisissa kahviloissa ja ravintoloissa on usein tarjolla kalakeittoja, lihapatoja, borssia ja sienikeittoja. Keskihinta per ruokailija on noin 10 euroa sisältäen juomat.

Nähtävyyksiä Viipurissa

Viipuri on eurooppalaisin kaupunki Venäjän länsipuolella. Ruotsalaisten perustama kaupunki on kuitenkin monia kertoja Viipurin linnavaihtanut omistajaa ja siitä syystä kaupungin arkkitehtuurissa näkyy niin monia piirteitä. Viipurin yksi komeimmista rakennuksista on entinen kaupungintalo, joka nykyään toimii asuintalona. Pyhän Hyacinthuksen kirkko on rakennettu goottiseen tyyliin ja Kauppiaan talo, jonka yhteydessä nykyään toimii museo.

Kaupungin suosituin ja kuuluisin nähtävyys on Viipurin linna, josta yli 700 vuotta sitten syntyi Viipurin kaupunki. Siitä nykypäivään saakka meitä muistuttaa vanha ruotsalaisten rakentama linna ja korkeat linnan muurit. Viipurin linna on ajan mittaan toiminut myös kasarmina ja kaupungintalona. Nykyään täällä sijaitsee linnan museo. Aikoinaan linnassa on myös pidetty vankeja, josta nykyään kertoo ”Ruotsalaisen vankila” – näyttely. Näyttelysaleista löytyy myös Suomen ja Venäjän ajoista kertova historiakatselmus ja yksi sali kertoo Karjalan kannaksen luonnosta.

Linnan korkein rakennus on linnan torni, joka aikoinaan oli toiminut linnanherran asuinpaikkana. Torni on nimitetty sotilaiden pyhimyksen mukaan – Pyhä Olavi. Tornin huipulla sijaitsee näköalatasanne, josta avautuvat upeat näkymät kaupungille ja Suomenlahdelle. Näköalatasanne sijaitsee 70 metrin korkeudessa.

Pantsarlahden bastioni on myös kuuluisa rakennus Viipurissa. Se oli osa Sarvilinnoitusta, joka puolusti kaupunkia Suomenlahden suunnalta tulevalta uhalta. Nykyään bastionin raunioiden paikalla sijaitsee Pietarin Talvipalatsin eli Eremitaasin museon tytärmuseo, joka on avattu vuonna 2010.

Majoitus Viipurissa

Viipurin majoitustarjonta ei ole kovin laaja, mutta kaupungista löytyy jonkun verran hotelleja, hostelleja ja yksityisiä asuntoja. Viipurin nykyaikaisin hotelli on äskettäin avattu hotelli Victoria, joka sijaitsee ydinkeskustassa, kauppahallia vastapäätä. Hotellin yhteydessä toimii myös kaksi ravintolaa, ja hotellin aamupala saa matkailijoilta erityisiä kehuja. Hotelli Druzba on kenties Viipurin suosituin hotelli, joka on palvellut suomalaisia matkailijoita useiden vuosien ajan. Hotelli sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä punaiselta torilta, ja hotellilla on oma vartioitu parkkialue.

Hotellihuoneiden hinnat vaihtelevat sesongin ja majoitustyypin mukaan ja ovat arviolta noin 3000 – 5000 ruplaa (50-70eur) kahden hengen huoneesta. Hotelli kannattaa varata reilusti etukäteen, sillä hotellit tarjoavat jopa -70% alennusta etukäteen varatusta majoituksesta. Varaa majoitus Viipurissa tästä.

Ostoksille Viipuriin

Viipuriin kannattaa lähteä ostoksille edullisen hintatason takia. Kaupungista löytyy hyvä valikoima elintarvikkeita, kodintarvikkeita, askartelutarvikkeita, matkamuistoja sekä autotarvikkeita ja niiden varaosia. Erityisesti suomalaisten suosima Karuselli-market löytyy kaupungin pohjoispuolella. Karuselli panostaa suomalaisiin matkailijoihin ja kaupungilla näkyy jopa suomenkielisiä mainostauluja. Tavaratalo on avoinna joka päivä 24h ja sillä on laaja, maksuton parkkialue. Karuselliin kannattaa hankkia etukortti, jonka saa infopisteestä samantien mukaan täyttämällä lomakkeen. Etukortilla kerrytät bonuksia ja saat alennusta vaihtuvista tuotteista.

Katso Viipuri – video: