Verikirkko

13692

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali (ven. Храм Спаса-На-Крови) eli Verikirkko on Pietarissa sijaitseva ortodoksinen kirkko. Kirkko rakennettiin vuosina 1883–1907 Gribojedovin kanavan varrelle Aleksanteri II murha-paikalle. Pietarin uusklassisesta yleisilmeestä poiketen kirkko edustaa kansallisromanttista tyyliä. Kirkon esikuvana toimi Moskovan Pyhän Vasilin katedraali, joka valmistui 1500-luvun puolivälissä. Vuoden 1917 vallankumouksen yhteydessä kirkko vaurioitui pahasti, ja sen jälkeen se toimi milloin vihannesvarastona, ruumishuoneena tai teatterin lavastevarastona.

Katedraali on listattu TOP25 maailman tunnetuimmat nähtävyyksien listan sijalle 8, listalla taakse jäivät mm. Rio de Janeiron Kristus-patsas sekä Barcelonan Sagrada de Famiglia. Verikirkon seiniä ja kattoa koristaa Euroopan suurin mosaiikkikokoelma, jonka yhteiskoko on 7500 m2. Verikirkon korkein kupolitorni ulottuu aina 81 metrin korkeuteen.

Verikirkon aukioloajat ja sisäänpääsymaksut

Aukioloajat
torstai-tiistai: 10.30 – 18.00
keskiviikko: suljettu

Sisäänpääsymaksut
Aikuiset: 250 ruplaa (liput voi ostaa verkosta linkki)

Hyvää tietää

Verikirkko on tunnetuimpia ja suosituimpia Venäjän nähtävyyksiä kullattujen kupoliensa kautta. Monet matkailijat tulevat ihailemaan Verikirkkoa vain ulkoapäin ottaen lukuisia kuvia kirkon värikkäistä yksityiskohdista. Verikirkkoa ei ole vihitty uudelleen kirkoksi, vaan se toimii museona. Verikirkon perustuksiin on asennettu 20 graniittilaattaa, jossa kultaisilla kirjaimilla on listattu Aleksanteri II tärkeimmät saavutukset hänen olleessaan Venäjän keisarina.

Sijainti ja yhteystiedot

Verikirkko sijaitsee vain parin minuutin kävelymatkan päässä Nevski prospektilta ja lähin metroasema on Nevski prospekt / Gostinnyj Dvor.

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali
Nab. Griboedova 2
www.cathedral.ru

Verikirkko
Verikirkko

Verikirkon sijainti Pietarissa

 

1 KOMMENTTI

  1. […] Tämä monumentaalinen kirkko tunnetaan myös nimellä Verikirkko ja se on ulkonäöltään niitä klassisia ”sipulikirkkoja”, jotka aina yhdistän itänaapuriimme. Oman kokemukseni mukaan kirkot ovat yleensä upeita vain joko pramealta ulkokuoreltaan tai sitten niiden sisäpuolen koristuksiin on panostettu kunnolla. Mutta verikirkko tarjosi huikean katseluelämyksen sekä ulkoisilla yksityiskohdillaan, että myös sisäpuolen kauneudellaan. Paikan osoite, aukiolotiedot ja sisäänpääsymaksut löytyvät VisitPietarin sivuilta. […]

Comments are closed.