Smolnan luostari

4655

Smolnan luostari on entinen ortodoksinen nunnaluostari Pietarissa. Nykyisin luostaria käytetään konserttisalina ja luostarin alueella sijaitsee valtion ja yliopiston laitoksia. Ylönousemisen Nunnaluostari eli Smolnan luostari on perustettu vuonna 1748 keisarinna Elizabethin käskystä. Luostarin suunnitteli kuuluista arkkitehti Rastrelli. Vuoden 1917 jälkeen luostari suljettiin ja sitä käytettiin lähinnä vain varastona. Vasta 1990-luvun alussa se avattiin uudelleen otettiin käyttöön konserttisalina.

Smolman luostarin kokonaisuus on ainutlaatuinen muistomerkki eurooppalaisesta barokkilaisesta rakennustyylistä. Alue muodostaa kreikkalaisen ristin, jonka keskikohtana on luostari ja jokaisessa neljässä päädyssä on kirkko. Ulkonäöltään luostari muistuttaa enemmän palatsia kuin luostaria. Luostarin arkkitehtuurinen ratkaisu saa luostarin näyttämään kauemmalta katsottuna isommalta kuin se on.

Luostarin kellotorni on kaupungin korkein näköalapaikka, joka sijaitsee 50 metrin korkeudessa. Smolnan näköalatasanteelle vie 277 porrasta. Näköalapaikalta näkee hyvin Smolnan, Piearin keskustan , Neva joen ja sen sillat.

Luostarin korkein kohta on 93 metriä korkea ja sen sisäpinta-ala on 2128 m2.

Luostari-alue on tilapäisesti suljettu remonttitöiden takia.