Pietarin metro

Pietarin metro

Pietarin metro on nopein tapa liikkua keskustassa ja esikaupunkialueella. Varsinkin ruuhka-aikana matkustus on nopeaa, helppoa ja joustavaa. Pietarin metro käsittää yhteensä 67 asemaa ympäri kaupunkia, 5 eri linjaa ja yli 116 km metroraidetta. Linjat on värikoodattu seuraavasti punainen-, sininen-, vihreä-, oranssi- ja purppuralinja. Päivittäin yli 3 miljoona ihmistä käyttää metroa matkustamiseen ja ruuhkaisimmat ajat matkustaa Pietarin metrossa ovat aamuisin klo 8-9 välillä ja illalla 17-19 välillä. Metro kulkee joka päivä noin klo 06-01.

Pietarin metro toimii polettijärjestelmällä ja poletit ostetaan asemien lipunmyynnistä tai asemien automaateista. Yhden polentin hinta on noin 0,60 e Poletti oikeuttaa matkustamaan metrolla niin kauan kunnes nouset maanpinnalle, metrolinjoja voi vaihtaa rajattomasti. Lähtölaitureille kuljetaan maksuporttien läpi, johon poletti syötetään. Asemalta junat kulkevat kahteen eri suuntaan ja jokaisella asemalla on opasteita junan kulkusuunnasta ja linjan  edellisistä sekä seuraavista asemista. Opaskyltit on kirjoitettu sekä kyrillisillä että englannin kielellä. Kuulutukset metrovaunuissa esim. seuraavasta asemasta ovat vain venäjän kielellä.

Pietarin ensimmäiset metrolinjat on avattu vuonna 1955. Pietarin metro kehittyy jatkuvasti asuinalueiden laajentuessa ja  metroasemia ja -linjoja rakennetaankin jatkuvasti lisää. Pietarissa toimiva metro on yksi maailman syvimpiä junaverkostoja ja syvimmillä oleva metroasema  on pari vuotta sitten avattu Admiralteiskaya-asema, joka sijaitsee 86m syvyydessä.

Yleisesti ottaen Pietarin metro on turvallinen ja siisti. Asemilla sijaitsee valvontakameroita ja vartioita, jotka ylläpitävät järjestystä. Mutta kuten kaikissa suurkaupungeissakin taskuvarkaiden varalta kannattaa olla valppaana ja pitää tavaroista huolta.

Metron ajankohtainen kartta löytyy linkistä metro.yandex.ru

Katso täältä Pietarin kauneimmat metroasemat

 

Pietari metro 1 Pietari metro 3 Pietari metro 4


 

Kätevin tapa liikkua ja käyttää metroa on ladata älypuhelimeen Yandex.Metro sovellus. Se on täysin ilmainen ja sen kautta voit hakea metrokartan ja metrolinjat asemineen, sovelluksen avulla matkareitin suunnittelu on helppoa. Sovellus kannattaa ladata jo valmiiksi Suomessa kännykkään tai tabletille. Yandex.Metro on saatavilla venäjän ja englannin kielillä, mutta ei suomeksi mikä ei kuitenkaan estä sen käyttöä.

Tiesitkö että:
Pietariin suunniteltiin metroverkkoa rakennettavaksi jo vuonna 1899.
Rakennustyöt aloitettii vasta vuonna 1940 ja ensimmäinen linja avattiin 1955.
Metroasemien arkkitehtuuri kuvastaa rakentamisen aikana vallinneita olosuhteita politiikassa, taiteessa ja teknologiassa.

Lataa täältä Pietarin metrokartta ( linkki )

Pietarin metro kartta
Pietarin metro kartta