Pietari – yleistä tietoa

Pietari yleistä tietoa

Pietari on Venäjän toiseksi suurin kaupunki, jossa asuu noin 5 miljoona asukasta. Pietari on täynnä museoita, teattereita, palatseja ja muita käyntikohteita. Pietarin historiallinen keskusta on UNESCOn suojaama maailmanperintökohde. Pietaria kutsutaan myös ”siltojen kaupungiksi”. 580 siltaa ylitää 68 eri jokea ja kanavaa, näistä silloista 20 on avattavia siltoja. Kesäöisin siltojen ollessa ylhäällä pääsy kaupungin eri osiin voi olla hankalaa jopa miltei mahdotonta.

 

Näin saavut Pietariin

Pietarin lentokenttä (Pulkovo, ven. Пулково) sijaitsee kaupungin laidalla. Suomesta Aeroflot ja Finnair tekevät päivittäisiä lentoja Pietariin. Helpoiten Pietarin lentokentältä pääset keskustaan taksilla tai bussilla. Pietarissa toimi 5 rautatieasemaa. Suomesta Pietariin pääsee Allegro-junalla, 4 kertaa päivässä. Allegro lähtee Helsingistä ja pysähtyy Lahdessa, Kouvolassa, Vainikkalassa ja Viipurissa. Allegro junat saapuvat Pietarin Suomen rautatieasemalle (ven. Финляндский вокзал). Rautatieasemalla sijaitsee metroasema Ploshad Lenina (ven. Площадь Ленина) katso Pietarin metro. Mikäli matkustat eteenpäin junalla Pietarista Moskovaan, asemaa täytyy vaihtaa. Moskovan junat lähtevät Moskovan rautatieasemalta (ven. Московский вокзал). Nopeiten Pietarista Moskovaan pääsee Sapsan-junalla jonka matka-aika on 3,5 tuntia. Pietariin voi matkustaa myös laivalla. Helsingistä Pietariin liikennöi St.Peter Line-varustamo ja laivareitti Pietariin on viisumivapaa tietyin ehdoin.

 

Näin liikut Pietarissa

Pietarissa toimii maan toiseksi suurin metro. Ohjeet metrossa liikkumiseen löydät täältä. Pietarissa voi liikkua myös bussilla ja raitiovaunulla. Liput ostetaan lipuntarkastajalta käteisellä ja lippu maksaa noin 30RUB (0,50EUR). Bussilla ja raitiovaunuilla liikkuminen voi olla hankalaaa, sillä reitit on kirjoitettu pelkästään kyrillisillä kirjaimilla ja lipuntarkastajat eivät yleensä puhu englantia. Taksilla liikkuminen Pietarissa on edullista, mutta välillä voi olla aika hidasta ruuhkien takia. Takseja löytyy ympäri kaupunkia ja ne tunnistaa keltaisesta taksi-merkistä. Kaupungista löytyy Hop-on Hop-off busseja, jotka toimii päivälipulla ja niillä voi kiertää koko kaupungin.

Pietariin voit tutustua myös omatoimisesti. Katso täältä Nevski prospektin esimerkki kävelykierros.

 

Pietarin sää

Pietarin sää on melko samanlainen kuin Suomessa. Kaupungilla on usein tuulista, johtuen meren läheisyydestä. Kesällä sateet voi yllättää, monet paikalliset kantavat mukanaan sateenvarjoja myös aurinkoisella kelillä. Talvisin Pietarin keskusta on melko lumeton, sillä ne ajetaan pois säännöllisesti.

 

Majoitus Pietarissa

Pietarissa toimii noin 600 eri majoitusliikettä. Kaupungista löytyy sekä ylellisiä 5 tähden luksushotelleja, perushotelleja sekä edullisia hostelleja. Hinnat hotelleissa vaihtelevat melko paljon, yö kalleimmissa hotelleissa voi maksaa tuhansia euroja ja edullisemmat vaihtoehdot tarjoavat majoitusta alkaen noin 20 euroa / vuorokausi. Monet hotellit tarjoavat kuljetuksen rautatieasemalle ja lentokentälle. Suosittuja hotelleja voi tarkastella täältä. Vaihtoehtoinen majoitus hotelleille on yksityisasunnot, joita on melko paljon ja yksi suosituimmista varauskanavista on Airbnb.com.

 

Ulkomaalaisen rekisteröinti

Ulkomaalainen henkilö, joka oleskelee Venäjällä yli 7 vuorokautta on rekisteröidyttävä Venäjän viranomaisille. Hotellit hoitavat rekisteröinnin asiakkaan puolesta. Mikäli et yövy virallisissa majoitusliikkeissä tulee rekisteröinti hoitaa paikallisella poliisi-asemalla. Rekisteröintiä ei vaadita alle 7 vuorokauden matkoilla. Lisätietoa Venäjän viisumeista ja rekisteröinnistä tästä.