Pääsiäinen Pietarissa

8064

Pääsiäinen Pietarissa

Pääsiäinen eli venäksi Pasha (ven. пасха) on yksi tärkeimmistä ortodoksista juhlista. Pääsiäistä vietetään koko Venäjällä ja myös Pietarissakin. Venäjällä vietetään pääsiäistä eri aikaa vanhan kalenterin mukaan toisinkuin Suomessa. Vuonna 2016 pääsiäistä vietetään Venäjällä 1.-3. toukokuuta. Ylimääräisiä vapaapäiviä ei juurikaan ole vaan juhlaa vietään sunnuntaina ja sitä edeltävä yönä. Tänä vuonna Kevään ja työnjuhla (Vappu) sattuu samalla päivälle.

Venäläiset ylläpitävät pääsiäisperinteitä ja se on ainoa juhla jota vietetään perheen kesken. Hartaat ortodoksit viettävät 49 päivän paaston ennen pääsiäistä jolloin vältetään liha- ja maitotuotteita. Venäläisen pääsiäisen tunnistaa värjätyistä kananmunista, pashasta ja kulitsasta joita on tarjolla runsaasti pääsiäispöydässä. Kulitsa on makeaa pullaa, joka leivottu pyöreän muotoiseksi kakuksi. Pasha on samantyyppinen rahkajälkiruoka, kuin suomessakin. Aterin kanssa nautitaan kagoria eli makeaa punaviiniä, joka kuvastaa jeesuksen verta.

Pääsiäisen iltakirkko alkaa ortodoksissa kirkossa ja kestää koko yön. Kirkkoon tuodaan pääsiäisruokia, jotka siunataan. Siunatut ruoat nautitaan pääsiäissunnuntaina.
Venäläisiä pääsiäisruokia voi myös maistaa monissa Pietarilaisissa ravintoloissa.

Majoitus Pietarissa pääsiäisen aikaan

Sokos Olympia Garden

Hotelli Astoria

Hotelli Moskova