Nevski prospekt

6909

Nevski prospekt on Pietarin keskustan läpi menevä pääkatu ja on Pietarin kuuluisin nähtävyys ja käyntikohde. Katu alkaa Amiraliteetin kohdalta ja jatkuu aina Aleksanteri Nevski luostariin saakka. Valtakatu on saanut nimensä Aleksanteri Nevskin, Novgorodin ruhtinaan nimen mukaan. Nevski prospekt ja Pietarin historiallinen keskusta ovat kokonaisuudessaan UNESCOn suojelemia maailmanperintökohteita.

Nevski prospekt eli suomeksi Nevan valtakatu on 4.5km pitkä. Kadun levein kohta on 60 metriä ja kapein 25 metriä. Nevski ylittää kolme jokea: Fontanka (Anichkovin silta), Moika (Vihreä silta) ja Kanal Grobojedova (Kazanin silta). Nevski prospektin varrella sijaitsee 5 metroasemaa ja ensimmäinen niistä on Ploshad Vosstania (Vallankumouksen Aukio ven. Площадь Восстания), joka avattiin vuonna 1955. Nevskilla toimii ilmainen Wi-Fi yhteys, joka on matkailijoiden käytössä.

Nevskin varrella on 240 rakennusta. Nevski on rakennettu siten, että suurimmaksi osaa aikaa aurinko paistaa sen sille puolelle, jossa rakennusten numerointi on parillinen ja siitä johtuen tämä puoli prospektia on perinteisesti ollut kaupunkilaisten suosima kävelyreitti.

Nevksi prospektin varrella sijaitsee lukuisia käyntikohteita ja nähtävyyksiä mm. Talvipalatsi, Verikirkko ja Kazaanin katedraali. Nevskin varrella toimii myös monia hotelleja, ravintoloita, kahviloita ja ostoskeskuksia.