Nevski prospekt: omatoiminen keskustan kävelykierros

6118
Pietarin pääkatu, Nevski

Nevski prospekt: Pietarin pääkadun kohokohdat

Pietari on täynnä nähtävyyksiä sekä maamerkkejä ja niihin tutustuminen vie päiviä, ellei viikkojakin. Pietarin keskustan läpi kulkeva pääkatu Nevski prospekt on itsessään jo tutustumisen arvoinen kohde. Kadun ympäriltä löytyy Pietarin suosituimmat nähtävyydet ja käyntikohteet. Voit tutustua Pietarin keskustaan omatoimisesti, kävellen Venäjän kuuluisinta pääkatua Nevski prospektia.

1. Päivän mittaisen Pietari-kierroksen voi aloittaa Vallankumouksen aukiolta (ven. Площадь Восстания), joka sijaitsee Nevski prospektin puolessa välissä. Vallankumouksen aukion läheisyydestä löytyy Pietarin ydinkeskustan ostoskeskittymä, mm. kauppakeskus Galleria ja Stockmann sijaitsevat vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä metroasemalta. Aukiolla toimii myös Neuvostoliitonkin ajoilta suosittu Oktyabrskaja – hotelli (Hotelli Lokakuu).

Nevski prospekt, Vallankumouksen aukio

2. Aukiolta kannattaa suunnata Talvipalatsin suuntaan ja matkan varrella löytyy lukuisia muita nähtävyyksiä. Kävelymatkan aikana ylitetään Fontanka joen ylittävän Anitchkovin silta, jota koristelee 4 hevospatsasta. Silta on valmistunut vuonna 1842 ja sen patsaat ovat Pietarin tunnetuimpia maamerkkejä.

Anichkovin silta Pietarin pääkadulla

3. Pietarin pääkadun – Nevski prospektin yksi suosituimmista nähtävyyksistä on vuonna 1869 avattu keisarinna Katariina II- patsas. Tämä massiivisen, 15 metriä korkea patsas on suosittu kaupunkilaisten tapaamispaikka. Patsasta ympäröi puistoalue, jonne on hyvä pistäytyä levähdystauolle. Puiston takana sijaitsee Pushkinin draamateatteri.

Katariina 2 patsas

4. Toisella puolella Nevski prospektia sijaitsee matkailijoiden suosima Eliseevin lahjatavaraliike, josta voi ostaa tuliaisia ja paikallisia herkkuja. Rakennus on valmistunut vuonna 1903 ja kauppa on jo itsestään Nevski prospektin yksi tutustumisen arvoisista käyntikohteista.

Pietarin herkkukauppa

5. Gostinyj dvor – ostoskeskus on yksi maailman vanhimpia kauppakeskuksia ja nykyään se on UNESCOn suojeluksessa. Kauppakeskus on rakennettu vuosina 1761-1785 ja sen nykyinen pinta-ala on 13 000m2. Kauppakeskuksen yhteydessä sijaitsee Pietarin pääkadun yksi vilkkaimmista metroasemista – Gostinnyj Dvor.

Gostinnyj Dvor, Pietarin ostoskeskus

6. Seuraava Nevski prospektin nähtävyys on Kazanin katedraali. Nykyään katedraali on toiminnassa oleva kirkko ja sisäänpääsystä ei peritä maksua. Kazaanin katedraaliin voi tutustua aina katedraalin ovien ollessa auki.

Kazanin katedraali

7. Kazanin katedraalin vastapäätä sijaitsee Pietarin kuuluisa kirjakauppa, jossa myydään mm. kirjoja, toimistotarvikkeita ja lahjatavaroita. Kirjakaupan toisessa kerroksessa toimii kahvila, josta avautuu upeat näkymät Nevski prospektille. Aiemmin rakennus kuului Singer & Co – yhtiölle, joka valmisti samannimisiä ompelukoneita. Nykyään pietarilaiset kutsuvatkin tätä taloa Singer – taloksi. Rakennuksen yläkerrassa toimii Venäjän oman ”Facebookin” Vk.com:in pääkonttori.

Pietarin kirjakauppa

8. Singer-talon takana sijaitsee kuuluisa Verikirkko eli Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, joka on yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista. Katedraaliin on maksullinen sisäänpääsy, mutta rakennukseen voi tutustua myös ulkoapäin, ihastelemassa sen värikkäitä kupoleita.

Verikirkko, Pietari

9. Nevski prospektin kävelykierrosta kannattaa jatkaa Iisakinkirkolle, joka on suomalaisille matkailijoille hyvinkin tuttu rakennus, sillä sen graniittipylväät on tuotu Pietariin Suomesta. Iisakinkirkon vieressä sijaitsee kuuluisa 5 tähden hotelli Astoria, jossa ovat ajan myötä majoittuneet lukuisat julkisuuden henkilöt. Astorian yhteydessä toimii myös ravintola, johon voi pistäytyä lounaalle tai kahville.

Iisakinkirkko, Pietari

10. Iisakinkirkon takana sijaitsee tsaari Pietari Suuren ratsastajapatsas – Vaskiratsastaja. Patsas on suosittu venäläisten hääparien valokuvauskohde. Kävelykierrosta voi jatkaa Nevan rantakatua pitkin suuntana Talvipalatsi.

Vaskiratsastaja, Pietari

11. Nevski prospektin päädyssä sijaitsee Pietarin tunnetuin rakennus, Talvipalatsi eli Eremitaasin museo sekä Palatsinaukio. Eremitaasin vierailuun kannattaa varata reilusti aikaa. Talvipalatsin aukiolla sijaitsee myös Venäjän Päämajamuseo.

Talvipalatsi, Eremitaasin museo

12. Neva joen varrella, lähellä Talvipalatsia, sijaitsee Pietari-Paavalin linnoitus ja Vasilinsaari. Näihin molempiin kohteisiin pääsee ylittämällä suuri Palatsinsilta. Kesäkautena Pietarin sillat avataan laivaliikennettä varten öisin. Siltojen ylösnosto on Pietarin suosituimpia tapahtumia ja päivittäin sitä saapuu katsomaan satoja ihmisiä.

Vasilinsaari, Pietari

13. Reittimme varrella sijaitsee kesäkautena avoinna oleva tsaarin rakennuttama Kesäpuisto, johon voi tutustua ilmaiseksi.

Puisto Pietarissa

13. Pietarin keskustaan voi tutustua myös vesiteitse. Pietarin jokiristeilyt kestävät 1-2 tuntia ja maksavat noin 10 euroa ja vievät matkailijoita Pietarin kanaalien ja jokien kautta suosituimpiin nähtävyyksiin.

Pietarin jokiristeily

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here