Aleksanteri Nevskin luostari

4409

Aleksanteri Nevskin luostari (ven. Александро-Невская лавра) sijaitsee Pietarin pääkadun Nevski prospektin loppupäässä. Luostari on nimetty Venäjän kansallissankarin Aleksanteri Nevskin mukaan ja rakennettu paikalle, jossa käytiin Nevan taistelut ruotsalaisten kanssa. Aleksanteri Nevskin luostarissa on useampi kirkko ja oheisrakennuksia, jotka muodostavat kauniin sekä historiallisen luostarialueen.

Aleksanteri Nevskin luostarin historia

Pietari Suuri päätti luostarin perustamisesta ja sitä alettiin rakentaa 1700-luvun alussa. Vuonna 1717 luostariin rakennettiin Pyhän Aleksanteri Nevskin kirkko ja alueen vanhin kirkko on Marian ilmestyksen kirkko. Luostarille myönnettiin Lavran eli pääluostarin arvo vuonna 1797, kun luostarin pääkirkko Pyhän kolminaisuuden katedraali valmistui. Vuoden 1917 Lokakuun vallankumouksen jälkeen luostarialue suljettiin, mutta nykyään se on jälleen toiminnassa.

Luostarialueella sijaitsee myös haustaismaita, joista kuuluisin on Tihvinän taiteilijahautausmaa (ven. Тихвинское кладбище), jonne on haudattu kuuluisia taiteilijoita kuten Tšaikovski, Borodin, Stravinsky ja Dostojevski. Luostarin alueelle ja kirkkoon on maksuton sisäänpääsy.

Käyntikohteen tiedot

Luostarin osoite: Naberezhnaya reki Monastyrki 1 / Nevski prospekt 177
Lähin metroasema on Aleksandra Nevskogo (ven. Пл. Александа Невского). Alue on avoinna klo 6-20.
Internetsivut: www.lavra.spb.ru (venäjäksi)