Pietarin kauneimmat metroasemat

8389
Pietarin metroasema
Pietarin metroasema

Yleisesti metroasemia pidetään maailmalla saastaisina, rottia vilisevine ja kodittomien asuinpaikkoina. Tavallisesti metroasemien arkkitehtuuriin ei ole kiinnitetty suurempaa huomiota, eikä läpikulkevat matkailijat sitä juuri ole kaivanneet. On olemassa kuitenkin muutamia asemia maailmalla, jossa nämä seikat eivät toteutu. Arkkitehdit ovat luoneet loistavia ja kauniita maanalaisia matkakeskuksia, jotka häikäisevat matkailijat loistollaan.

Pietarin metro

Tästä toimii hyvänä esimerkkinä Pietarin metro ja sen asemat, jotka ovat kiistatta maailman kauneimpia matkakeskuksia. Pietarin metrojärjestelmän suunnittelu työt aloitettiin varsinaisesti vasta vuonna 1940. Ensimmäinen linja valmistui viisitoista vuotta myöhemmin. Nämä ensimmäisen linjan asemat ovat koko metron kauneimpia ja koristeellisempia. Asemia ja linjoja on rakennettu sekä laajennettu koko lisää aina 2000-luvulle asti. Siksi jokainen asema kertoo, sen rakennusajan vallinneesta politiikasta, hallinnosta ja kulttuurista.

Englantilainen ”The Guardian”-lehti on listannut Pietarissa sijaitsevan Avtovon metroaseman  maailman yhdeksi kauneimmaksi. Listaamme tässä nyt muutamia muista pietarilaisia metroasemia, jotka ovat mielestämme myös mainitsemisen arvoisia arkkitehtuurinsa ja kauneuden vuoksi.

1. Avtovo

Tämä vuonna 1955 avattu asema sai olla Pietarin ensimmäisen metrokyydin lähtöpiste, silloin täältä lähti juna kohti Ploshad Vosstania-asemaa. Tämä asema sijaitsee vain 12 metrin syvyydessä ja avautuessaan Avtovo oli Pietarin ensimmäinen asema, jossa ei ollut lainkaan liukuportaita. Asema on hyvä mallikohde pylväsrakenteitesta-asemasta ja lisäksi koristeet edustavat uusklassisia tyyliä.

Pietarin metro Avtovo asema
Avtovo-asema

2. Kirovski Zavod

62. tukipilarin tukema metroasema edustaa Neuvostoliiton teollisuuden kehitystä. Pilareiden päällä sijaitsee 48 kappaletta alumiinisiatauluja, jotka kuvaavat Venäjän teollisuutta mm. sähkö- ja kaivosteollisuudessa.  Kirovski Zavod on rakennettu ensimmäisten asemien joukossa ja se sijaitsee 44 metrin syvyydessä. Asema on nimetty Kirovin metallitehtaan mukaan, jonka läheisyydessä se sijaitsee.

Pietarin metro Kirovski zavod asema
Kirovski zavod asema

3. Narvskaja

Narvskaja asema kuvastaa Neuvostoliiton työläisten ahkeruutta ja tehokkuutta. Aseman seiniä koristavat veistostaulut kuvaavat 12. eri ammattia mm. lääkäreitä-, merimiehiä, rakennusmiehiä- ja ompelijoita

Pietarin metro Narvskaja asema
Narvskaja asema

4. Obvodny kanal

Pietarin uusimpien asemiin joukkoon kuuluva Obvodny kanal on avattu vuonna 2010, 61 metrin syvyyteen.

Pietarin metro Obvodny kanal asema
Obvodny kanal asema

5. Ploschad Vosstania

Pietarin pääkadun Nevski prospektin puolessa välissä sijaitseva Ploshad Vosstania on kaupungin ensimmäisiä metroasemia ja sijaitsee linjalla nro 1. Asema on nimetty Vallankumouksen aukion mukaan, jonka yhteydessä asema sijaitsee. Asemalta pääsee myös suoraan Moskovan rautatieasemalle.

Pietarin metro Ploshad Vosstania asema
Ploshad Vosstania asema

6. Pushkinskaja

Pushkinskajan asema on nimetty Venäjän suosituimpiin runoilijoihin kuuluvan  Alexander Pushkinin mukaan. Asemalla sijaitsee Pushkinin patsas, johon pietarilaiset tuovat kukkia.

Pietarin metro Pushkinskaja asema
Pushkinskaja asema

7. Admiralteiskaja

86 metrin syvyydessä sijaitseva Admiralteiskaja asema on Venäjän syvin ja maailman yksi syvimpiä metroasemia. Asema on melko uusi ja se onavattu vuonna 2011, vaikka alkuperäisen suunnitelman mukaan avajaisten olisi pitänyt olla vuonna 1997. Vuosien ajan tätä asemaa on kutsuttu haamuasemaksi sen pitkän ja epämääräisen rakennushistorian vuoksi. Nykyään Admiralteiskaja asema on suosittu asema Pietarin ydinkeskustassa, josta esim. pääsee helposti kävellen Talvipalatsille ja Nevski prospektille.

Pietarin metro Admiralteiskaja asema
Admiralteiskaja asema

Kuvat: Wikipedia

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here